06.08.14
Фіналісти TAL-2 з Матеєм Новаком
День, якого не вистачало, - день перезавантаження свідомості. Адже з самого ранку нас передали до рук Юрія Усовича, який нестандартними завданнями показав нам на нас самих, що таке справжня робота з громадою.
У світі є лише 10% людей, які несуть зміни! І ввесь день нас навчали бути тими десятьма відсотками, які через спроби та помилки, виграші та програші, через критичне мислення - таки змінюють світ!
Тренер по роботі з громадою Юрій Усович
А на чому все базується? Оце справжнє питання-виклик для сучасного бібліотекаря. Бо ми часом забуваємо про прості речі, якими варто керуватись, особливо при написанні та втіленні проектів! Це наша мотивація.
Для чого необхідно розуміти мотивацію? Відповідь лежить на поверхні: щоб дізнатись, чи доведе людина проект до кінця. Адже за проект може і повинна відповідати одна людина і у неї має бути мотивація!
"Яка?", - запитаєте Ви. На це питання команда TAL-2 шукала відповідь разом і прийшла до висновків у таких позиціях мотивації, як:
- самореалізація;
- навчання;
- гроші;
- кар'єра;
- слава;
- вплив;
- бажання якісно змінити життя (і не лише своє), простіше кажучи, бажання допомогти.
Тому перед тим як взятись за проект, поставте собі просте питання: "Чи є у мене мотивація для виконання цілей та завдань проекту?"
Пропрацьовуємо теми для проектів

Знайшовши у собі сили та мотивацію, ми визначили групи, які співпрацюють під час проекту (донор, цільова аудиторія, влада, громадські організації, бізнес, ЗМІ, партнери) та ще й спробували себе в їх ролі. От тут почалось справжнє "відкривання очей" на реальність, адже ми найчастіше дивимось на проект з однієї сторони, але для його успішності необхідно зрозуміти хід думок кожної з ланок.
Те, що Ви точно маєте чітко знати перед написання проетку:
- Ви маєте вирішити "маленьку" конкретну проблему;
- у Вас має бути мотивація;
- перед початком проекту моніторте проблему, яку маєте бажання вирішити;
- розраховуйте на конкретну аудиторію;
- між директором проекту та цільовою аудиторією має бути кохання, адже треба реально хотіти допомогти тим, у якого Ви вкладатимете сили, час та душу!;
- продумайте ресурси проекту;
- відповідальна за план виконання одна людина!;
- на кінець проекту Ви маєте запланувати та провести моніторинг та оцінку;
- і пам'ятайте, Ви працюєте на конкретний якісний результат!
Генеруємо ідеї проектів

З ходом проведення тренінгу очі в аудиторії ширшали, а зацікавлення зростало. Адже мало просто розказати про те, як можна взаємодіяти з громадою. Варто накидати низку цікавих ідей під час мозкового штурму. І що, це все?
Ви ще не знаєте, як у межах тренінгової аудиторії перевірити наскільки команда готова до написання проектів? ;) Тоді Вам треба було бути з нами, коли до нас прийшло розуміння, що ввесь тренінг Юрій підводив нас до того, що на кінець дня на платформі "Добродел" з'являться кілька нових проектів для залучення матеріальної і нематеріальної допомоги у їх проведенні. Тобто усі напрацьовані матеріали та ситуації ми тепер мали втілити у реальний проект, який буде представлений громаді і матиме шанс на втілення.
Захищаємо проект

Захист проекту: оце момент того, коли ти розкриваєш не лише себе як людину, яка відповідатиме за проект і яка "горить" бажанням якісно змінити "краплину в морі" для певної групи людей, а й думки команди, котра готова працювати з тобою за межами тренінгової аудиторії.
Отримавши результат, ми ділились думками та емоціями від тренінгового дня і з цікавістю чекали на вечірню "двіжуху", яка згодом дала відчуття розслабленості і зняття емоційної та фізичної напруги.
"Двіжуха"

P.S. Сподіваємось, що відпочиваючих у готелі "Краков" ми не сильно налякали тим, що в одну мить голосно прозвучало з десяток жіночих голосів. ;)
P.P.S. Мало не забула, до нас у тренінгову аудиторію на кілька хвилин завітав директор програми "Бібліоміст", Матей Новак. :) Розуміючи, що нам важко, він зазначив, що легше не буде. ;) І це класно, бо проект розрахований на максильно якісне засвоєння, апробацію усіх знань, та втілення їх у реальність.

З любов'ю,
Ганна Дворна,
фіналістка TAL-2
This is the most recent post.
Старіша публікація

1 коментар :

  1. Ганно, вітаю з блогерською відзнакою Liebster Blog Award. Її отримує один блогер від іншого за проведену роботу. Подробиці читай тут: http://mistorykharkiv.wordpress.com/2014/09/12/блогерська-відзнака/

    ВідповістиВидалити